Herkaderen in het echte leven

Zit jij ook geregeld vast? Dat je rond blijft draaien in dezelfde gedachten? Dat er bijvoorbeeld angsten bij je langskomen of dat je in een lastige discussie zit met een collega? Dat je weet dat je gelijk hebt maar dat je het niet krijgt?

In die gevallen is voelen, voelen en nog eens voelen de eerste stap. Waar voel je het in je lijf, wat gebeurt er met je houding, je ademhaling? Neem daar de tijd voor, steeds als je weer vastzit.

Herkaderen

Als je het goed hebt gevoeld komt er een moment dat je verder wilt. Dat je uit de vicieuze gedachtencirkel wilt stappen. Je maakt een ego-turn en kijkt niet meer naar die lastige collega of die stressvolle situatie; je kijkt in de spiegel. Je vraagt je af wat jij eraan kan doen; hoe jij jouw beleving en houding kan veranderen.

Herkaderen is voor mij de meest krachtige techniek die er is. Het geeft een ordening onder het dagelijks zichtbare oppervlak aan. Meesterschap verkrijgen met herkaderen geeft je een grote mate van vrijheid om je leven te leiden volgens jouw intentie. Maar ook in het leiden van anderen en het omgaan met weerstand. Tesamen met het voelen van wat zich in het NU aan jou openbaart, geef je met jouw kaderende flexibiliteit richting aan dat waar jij je aandacht aan wilt geven.

In mijn trainingspraktijk merk ik dat professionals het niet eenvoudig vinden om te herkaderen. Ze laten het te midden van allerlei andere technieken vaak links liggen. Ik wil daarom een grote extra inspanning doen om het jou wel aan te reiken. Daarvoor ben ik in allerlei werkvormen gedoken en heb een aantal gratis programma’s op m’n site gezet (zie onderaan dit artikel). Ik bied je het goud van de herkaderingstechnieken aan dat met enig graafwerk aan de oppervlakte mag komen.

De eerste stap als je uit een belemmering wilt komen is om jezelf niet meer zo serieus te nemen. Dat is vaak erg lastig want dat wat je denkt en voelt is echt waar. Waarom zou je dit zelf in twijfel gaan trekken? Nou… omdat je uit je belemmerende patroon wilt stappen.

 

Verschillende perspectieven

Je kunt erg vasthouden aan jouw gevoel, overtuigingen, verhaal. Maar het is maar een perspectief. Net als de zes blinden die een olifant beschrijven. Wie heeft er gelijk?

 

 

 

 

 

 

 

 

(Plaatje geleend van het platform ‘Lerende Leiders’ )

Je snapt het idee vast wel; misschien had je deze metafoor al een keer gezien. Maar de implicaties zijn minder makkelijk te accepteren. Het betekent namelijk dat een Trump-aanhanger ook een deel van de werkelijkheid ziet; dat een zweverige tante die steeds over de vijfde dimensie begint ook gelijk heeft. Dat jij dat misschien niet zo ervaart maar dat jij – net als die anderen – ook niet de hele werkelijkheid ziet. Lees hier verder over hoe je daarmee aardig de mist kan ingaan.

 

Oplossing voor alles

Herkaderen is een oplossing voor heel veel belemmeringen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Maar niet voor alles: soms zit de bron van de ellende in een kind-stuk uit je jeugd; een knelpunt dat vanuit jouw familielijn ook jouw pad bepaalt of een diep trauma dat zich niet zomaar laat aankijken. Daarvoor zijn intensievere methodieken beschikbaar zoals o.a. regressietherapie, hypnosetherapie en Jungiaanse therapie. En toch: als je met het herkaderen aan het werk gaat zul je zien dat er veel belemmeringen als sneeuw voor de zon verdwijnen!

 

Zelf aan de slag

Als jij los wilt komen uit de verstrikking, dan zul je jouw situatie vanuit andere perspectieven moeten bekijken. Dat noemen we herkaderen. Op deze site kan je hier vier dingen mee doen:

  1. Er praktisch mee aan de slag gaan door een belemmering van jezelf te gaan herkaderen met behulp van een gratis online programma;
  2. De vormen van herkadering zelf onder de knie krijgen door het volgen van een gratis e-learning module over herkaderen;
  3. Er over lezen en verder studeren;
  4. Een training bij mij volgen om de 12-14 herkaderingstechnieken onder de knie te krijgen.

Ik wens je veel succes met de beren op jouw weg!

Categorie:1 Waarachtige communicatie

2 reacties

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!