Ego turn

Het ligt aan jouw leidinggevende dat je minder verdient dan je teamleden. Het ligt aan je collega dat je op de kamer niet effectief kan werken. Het ligt aan je ex dat je de kinderen niet meer kan spreken. Het ligt aan Corona dat je geen mensen meer ziet en het ligt aan je schoonmoeder dat je… Het ligt in ieder geval niet aan jou.

Vreselijke mensen en situaties

En daar heb je vast gelijk in; er bestaan vreselijke mensen en ellendige situaties. Daar heb je soms mee te dealen. Maar soms heeft het ook met jou te maken. Je ziet dan dat die vreselijke mensen ook gewone, leuke contacten hebben met anderen. Dan hoor je dat collega’s de situatie helemaal niet ellendig vinden. Dan heb jij een keus: blijf je vasthouden aan jouw beeld of ga je er wat aan doen?

Ego

Eerst even iets over het ego. Dat heb ik straks nodig om de ego turn uit te leggen. Jung stelt dat er een onderscheid is tussen het ego en ‘het Zelf’. Het Zelf is het geheel van alles wat jij bent en het ego is het beeld dat je van jezelf hebt. Of wilt hebben, want je zet sommige eigenschappen van jezelf graag in de etalage. De andere kanten van jezelf – die je niet zo fijn vindt – noemen we je schaduwkant. In de Jungiaanse therapie leer je om die schaduwkanten steeds meer onder ogen te zien. Dan ga je de projectie van je eigen slechte eigenschappen op anderen doorzien: je wordt wijzer en krijgt meer zelfkennis. (wikipedia)

 

Waarom ga je eerst naar buiten projecteren bij een nare ervaring? De basis is een hechting: je bent gehecht aan een goede relatie met iemand, je bent gehecht aan een werkwijze of een patroon dat je altijd volgt. Je bent hier aan verknocht en ziet het als een deel van je leven, van wie jij bent.

Dan komt de knal, de breuk, het noodlot: Je kunt ineens niet meer doorgaan met dezelfde relatie, met dezelfde werkwijze. Je vraagt je af: “Waarom kan ik niet gewoon doorgaan met dat wat ik deed, waarom wordt mij dit afgepakt?” Je wilt vast blijven houden aan dat wat je had. Je blijft de buitenwereld de schuld geven en je pijn projecteren. Je wilt er niet aan; je wilt je verlies of de les niet onder ogen zien.

Wat is een ego-turn?

Dat is het moment waarop je besluit om naar jouw eigen aandeel te kijken, naar dat wat jij te leren hebt. Dat je snapt dat het niets oplost als je naar de ander blijft wijzen. Dat je de spiegel pakt en naar binnen gaat kijken, dat je eigenaar wilt zijn van jouw beleving. Dat jij kiest waar je mee bezig wilt zijn. Dat je niet meer afgesloten vakjes in je hoofd wilt hebben met akelige personen, situaties of locaties erin. Je gooit het open:

  • Je gaat actief aan de slag met herkaderen.
  • Je gaat in gesprek met mensen die je hebt buitengesloten van jouw leven, je gaat een grotemensengesprek aan, geeft feedback en laat hun feedback tot je door dringen. Omdat jij ervan wilt leren.
  • Je bezoekt plekken die je bent gaan vermijden omdat je er slechte herinneringen aan hebt. Je ervaart de les die deze plekken jou te leren hebben;
  • Je zet je over de drempel heen en begeeft je toch in situaties die je al langer aan het vermijden bent. Je zorgt goed voor jezelf en reflecteert op alles wat er te leren is.

Dit doe je ook omdat je snapt dat alle vastgezette negatieve dingen in je hoofd zich gaandeweg vertalen naar gezondheidsproblemen in je lichaam. Je wilt dat alles stroomt in je hoofd zodat je lijf ook mag stromen. Je wilt je leven leiden vanuit jouw missie, jouw intentie. En niet alleen maar reactief ingaan op dat wat op je pad komt.

Iemands ego turnen

Mooi werkwoord is dat: “ik ga even jouw ego turnen”. Het zou mooi zijn als het kon. Je kent vast genoeg mensen die je zou toewensen dat ze eens naar zichzelf gaan kijken en alle negativiteit zouden gaan loslaten. Maar helaas, voor de ego turn is een stevig eigen wilsbesluit nodig. Dat moet iemand zelf willen.

 

Categorie:1 Waarachtige communicatie

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!