Verpakte boodschap gebruiken

De zin op de grote borden langs de snelweg richt je aandacht op het leegschudden van het blikje. We gaan er voetstoots vanuit dat je je blikjes inlevert – natuurlijk doe je dat. Maar dit is wel de belangrijkste boodschap en die zit verpakt. Leidinggeven zonder steeds weerstand op te roepen kan je op deze manier doen met een embedded command, een verpakte opdracht.

Embedded commands gebruik je als je de leiding pakt en de groep onder je arm meeneemt. Je zou ook kunnen zeggen dat je dingen doordrukt. Kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden. Tussen haakjes staan de gedachten van een persoon die geleid wordt:

  • Wie heeft er nog een afrondende opmerking voor we doorgaan naar het volgende agendapunt? (Is deze discussie al klaar?)
  • Toewerkend in de richting van een beslissing over dit vraagstuk vraag ik me af wie er nog iets in te brengen heeft wat nog niet is gezegd. (Volgens mij snappen ze nog steeds niet wat ik wil zeggen. Mag ik dat nu niet meer met andere woorden herhalen?)
  • Joan, als je in de uitnodiging van het werkoverleg zet dat we volgende week een besluit nemen over de dagen dat iedereen thuis mag werken, zet je er dan ook bij dat we in de Martin Luther Kingzaal zitten? (Gaan we dan echt iets besluiten waar ik me ook aan moet houden?)
  • Als jullie straks de tafel afruimen en alles in de vaatwasser zetten, kunnen jullie dan de wijnglazen met de hand wassen? (Gingen wij de tafel afruimen?)

Ik vind het mooi dat het reclamebureau NOISE ons bij de arm neemt en een embedded command gebruikt om te zorgen dat wij steeds meer blikjes gaan inleveren.

Categorie:0 HPP

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!