Masterclass procesbegeleiden

Procesbegeleiding wordt gedefinieerd als het geheel van voorbereiden, sturen en verslagleggen van belangrijke bijeenkomsten. Dit wordt vaak gedaan door interne of externe adviseurs, projectleiders, beleidsmedewerkers of leidinggevenden. Als u geregeld wordt gevraagd om een proces te begeleiden en daar meer over wilt weten, dan is deze Masterclass procesbegeleiden interessant voor u. De opbrengst van de Masterclass is dat u nog beter snapt hoe een ontwerp kan leiden tot een bepaald soort bijeenkomst. U leert extra ‘tovertrucs’ voor het begeleiden en voelt aan wat u (non) verbaal kunt doen om het gesprek te sturen.

Deze Masterclass is bedoeld voor professionals die als interne of externe adviseur ingezet worden als procesbegeleiders bij complexe bijeenkomsten. In de Masterclass gaan we ervan uit dat u ervaring heeft met procesbegeleiden en u in de gelegenheid bent om het geleerde in de praktijk te oefenen.

Masterclass procesbegeleiden -slalomEr zijn veel professionals die een bespreking kunnen leiden, maar als het ingewikkelder wordt zijn uitgebreide vaardigheden nodig. Aan de ene kant zit het ‘m in de voorbereiding en het ontwerp van de bijeenkomst; aan de andere kant zijn het de vaardigheden van de adviseur die maken dat het op het ‘moment suprême’ niet uit de klauwen loopt en de meeting een succes wordt.

De opbrengst van de Masterclass is dat u nog beter snapt hoe een ontwerp kan leiden tot een bepaald soort bijeenkomst. U leert extra ‘tovertrucs’ voor het begeleiden en voelt aan wat u non-verbaal kunt doen om het gesprek te sturen.

De onderwerpen die we gaan behandelen zijn:

  • Het succesvol kaderen (inleiden) van een bijeenkomst, de taal die ervoor nodig is;
  • Het opzetten van een ontwerp en het plannen van de heftige momenten. Lees hier meer over in het artikel: “Procesontwerp, standaarden”;
  • Het sturen van een groep in de gewenste richting terwijl de groep voelt dat zij het zelf hebben bedacht;
  • Non-verbaal sturen: uitnodigen, dempen, discussie aanzetten en uitzetten. Lees hier meer over in het artikel: “Non-verbaal sturen van bijeenkomsten”
  • Verbale sturing van de snelheid van het gesprek
  • Embedded commands: een opdracht geven zonder dat dit als zodanig ervaren wordt; een stelling poneren zonder dat je dit hoeft uit te leggen. Lees hier meer over in het artikel: “Embedded command”;
  • Lenig bewegen in het krachtenveld: omgaan met macht, haantjesgedrag en slachtofferrollen;
  • Herkaderen van de weerstand van deelnemers zodat zij meegaan in de beoogde richting. Lees hier meer over in het artikel: “Herkaderen, ombuigen van weerstand”.

We gebruiken de groep als oefenobject. Als meesters in een klas bepalen we samen de inhoud en komt datgene naar boven wat het verschil maakt.

De tweedaagse training wordt verzorgd door Bart Verhaagen van De Crux. Bart heeft als management trainer jarenlang trainingen gegeven voor het trainingsinstituut van de VNONCW, De Baak. Hij combineert een diepgaand inzicht met humor; heldere handouts met ervaringsoefeningen en ondersteunende filmfragmenten.

De trainingen worden gehouden in de buurt van Zutphen op werkdagen tussen 09.30 en 17.00 uur. De kosten voor het volgen van de training zijn € 1445,- per persoon exclusief BTW. De training wordt ook als in-company traject aangeboden (minimaal zes deelnemers).

Praktische informatie

Groepsgrootte
6-12 deelnemers
Data
Twee keer per jaar open inschrijving
Duur
Twee losse dagen met drie weken tussentijd
Vooropleiding
HBO-WO en ervaring als procesbegeleider
Begeleider
Bart Verhaagen
Kosten
€ 1445,- excl. btw per persoon
Inclusief
Koffie, thee, lunch en lesmateriaal
Tijden
09.30 uur – 17.00 uur
Locatie
Zutphen