Embedded command

In de aansturing, bijsturing en advisering van mensen is het nodig om een kadering aan te brengen in het gesprek. Vaak wordt dit kader kort benoemd, maar vaak is het als vooronderstelling in de taal van de voorzitter verpakt. Dit kan effectief zijn omdat je hiermee weerstand omzeilt. In het eerste deel van dit artikel zal ik je uitleggen wat vooronderstellingen zijn. Daarna ga ik in op de embedded command en de toepassing in de praktijk.

 

Vooronderstelling

Een vooronderstelling is het denkbeeld dat men vooraf aanneemt als grondslag van een redenering. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:

  1. Je gaat nu naar boven om je boeken op te ruimen
  2. De workshop gaat door, wordt over drie weken gehouden en gaat over talenten.
  3. Je haalt iedere dag koffie voor mij en de collega’s

Om te zorgen dat jouw gesprekspartner ook van dit uitgangspunt uitgaat, kan je in de bovenstaande gevallen het volgende doen:

  1. Je pakt de boeken op, loopt naar de scholier, geeft de boeken en begeleidt hem schouder aan schouder mee naar de trap.
  2. Als voorzitter van de vergadering zet je op de agenda dat je samen wilt bepalen hoe we de workshop over talent over drie weken gaan inrichten.
  3. Je geeft de bekerhouder demonstratief aan je collega en zegt: het is tien uur.

Toch zou het mooi zijn als je niet eens hoeft op te staan en alles met taal kan regelen. Daarvoor zijn de embedded commands uitgevonden.

 

Embedded Command

embedded command, verpakken

In het Engels noemt men het verpakken van een opdracht ook wel een ‘embedded command’. Het zijn suggesties die verborgen zijn in een zin. Ze blijven als het ware onder de bewuste radar van je gesprekspartner.

Een embedded command bestaat uit drie inhoudelijke delen: De vooronderstelling of de opdracht; de verzachter of de afleider en een tijdsmarkering. Deze delen voegen we samen in één zin, waardoor de opdracht uitnodigend overkomt.

De redenering waarin je de vooronderstelling verpakt kan bijvoorbeeld klinken als:

  1. Op het moment dat het journaal is afgelopen en je naar boven gaat om je boeken op te ruimen, kan je dan die gele powerbank meenemen?
  2. Op welke manier kunnen we de workshop van over drie weken over talenten het beste vormgeven en wie nodigen we uit?
  3. Als je straks, net als iedere dag rond tien uur, weer koffie haalt voor ons, kan je dan kijken hoe laat Martin zijn verjaardagstaart aansnijdt?

 

Als je meer wilt weten over ‘verzachters’ en voorbeelden uit de praktijk, neem dan contact op met de Crux of schrijf je in voor de Masterclass Procesbegeleiden of de Masterclass Adviesvaardigheden.

Categorie:GesprekstechniekenProcesbegeleiding

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!