Framing +

Dit artikel dient als bijlage bij het stuk over ‘De waan van jouw overtuigingen‘.  Je kiest ervoor om de Corona-cijfers uit het dit artikel positief uit te leggen. Corona is een zware griep, niet meer dan dat. Het treft ons nu hard omdat mensen steeds ouder worden, obesitas, luchtverontreiniging en misschien wel 5G. Ziekte hoort bij het leven, daar wordt je lichaam sterker van.

Als je kijkt naar de sterftecijfers van 2020 dan is het belangrijk om zelf de data bij het CBS op te halen via Statline.  Als je de cijfers bekijkt, dan zie je dat er een oplopende trend in de grafiek zit:

Deze trend ontstaat doordat onze bevolking vergrijsd en er per jaar steeds meer mensen overlijden. Daar moet je natuurlijk voor corrigeren. Verder zie je dat de sterfte in 2019 laag was (door een zeer milde griepperiode). Er zijn meer mensen (1200) in leven gebleven dan normaliter het geval zou zijn geweest. Deze mensen zijn in 2020 wel overleden maar dat moet je dus corrigeren. Als je dat doet kom je op de volgende grafiek:

Er overleden vorig jaar meer mensen dan normaal, dat is waar. Maar we moeten niet overdrijven.

 

Vertrouwen en nabijheid voor een gezond immuunsysteem

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt hoe slecht chronische stress en angst zijn voor een gezond immuunsysteem. Daar helpt de continue angst-framing van de overheid sterk aan mee, iets wat we niet kunnen gebruiken nu er een stevige Corona-griep rondwaart. Uit wetenschappelijk onderzoek (Sheldon Cohen, 2014) blijkt ook, dat we ons immuunsysteem gezond houden door veel te huggen. Nabijheid en vrijheid zijn essentieel voor ons mensen. Zeker als een familielid of vriend het moeilijk heeft, dan is aanraking een levensbehoefte.

 

Minder overlijdens dan normaal

Er zijn in 2020 weliswaar meer mensen overleden maar die schade halen we nu weer snel in. Want er gaan nu al een tijdje minder mensen dood dan je zou verwachten. Als je op de website van het RIVM kijkt (rechtsonder, cijfers van 2 april 2021), dan zie je dit terug:

Uit deze cijfers van het RIVM zie je dat we de extra doden in 2020 (11.077)  in 2021 weer gaan compenseren. Alle ophef en maatregelen blijken onnodig als we over een paar jaar terugkijken.

 

Framing

In dit artikel heb ik de feitelijke cijfers uit het vorige artikel genomen en er een positieve twist aan gegeven. Lees nu ook nog eens de negatieve framing en ervaar hoe jouw overtuigingen hierop reageren.

 

 

 

 

 

 

Categorie:1 Waarachtige communicatie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!