Kracht en kwetsbaarheid

Waarachtige communicatie 1, inleiding

Kracht en kwetsbaarheid groeien als er meer openheid kan zijn; als er minder noodzaak is tot afscherming. Oprecht zijn in de werkomgeving leidt tot meer duidelijkheid en effectiviteit. Maar het kan wel kwetsbaar voelen. Waarom is het nodig om steeds meer van jezelf te laten zien?

Ik geloof dat het ons pad is als mens om steeds meer open te gaan; te leven met alles wat er in ons is; te laten zien en horen wat wij allemaal zijn. Naast een prachtige persoonlijke ontwikkeling geeft dit op het werk een hoge mate van duidelijkheid en effectiviteit. De ontmoetingen en gesprekken op het werk krijgen nog meer diepgang door oprecht te zijn naar de ander. Dat is niet soft; het is meedogenloos en vol compassie.

Het team dat ik moest begeleiden ontmoette ik bij een kop thee. Het gesprek ging over reistijden en even later over een partner die op dat moment naar yoga-les zou zijn. Dat het soms moeizaam is als werkpaard als je het gevoel hebt dat de balans van geven en nemen zoek is. Binnen tien minuten vertelde ik over de echtscheiding waar ik in anderhalf jaar geleden in verzeild raakte. Ik vertelde kort over onze struggle en hoorde van een teamlid dat zij dit in een andere vorm ook had meegemaakt.
De dag liep erg goed. Aan het eind hadden we een mooie visie ontwikkeld. Maar in de evaluatie hadden de teamleden het vooral over de openheid. Ze hadden nog nooit zoveel van elkaar gehoord.

De koppeling van kracht en kwetsbaarheid

Voor mij zijn kracht en kwetsbaarheid aan elkaar gekoppeld. Door eerlijk te zijn over wat je wilt bereiken met een gesprek; door uit te leggen waarom je dit een moeilijk gesprek vindt – door oprechtheid kan de ander je niet meer wegblazen. Je staat als een huis. Want het is waar wat je zegt. Ook als de ander je uitlacht – en dat is heel akelig – dan nog weet je dat wat je hebt verteld klopt. Andersom geldt ook: hoe minder kwetsbaarheid en dus meer stoerdoenerij, hoe zwakker. Het kan heel wat lijken, maar je voelt direct dat het alleen de buitenkant is, de oppervlakte.

Het verband tussen afscherming, openheid en kracht/kwetsbaarheid

Iedereen schermt zich zo nu en dan af – domweg omdat het te onveilig is. Als je jezelf afschermt laat je alleen die stukken van jezelf zien waarop je niet zal worden afgewezen. Je laat een groot stuk weg in de communicatie (bijvoorbeeld over jouw gevoelens, privéleven, verlangens). De ander voelt dit. Je kan nog zo netjes praten over de inhoud, jouw gesprekspartner kan ook voelen ook wat je eigenlijk wilt zeggen en waar je het niet over wilt hebben. Gelukkig zetten veel mensen op het werk niet al hun voelsprieten open als jij iets zegt. Maar ze voelen wel dat er meer is; dat je niet alles zegt. Dat is een gevoel van: “Hmmm, wat wil hij nou eigenlijk zeggen?” Dat noemen we ook wel incongruentie (hier vertel ik later meer over).

Als je jezelf afschermt omdat je je onveilig voelt, laat je niet alles zien. Daardoor wordt jouw boodschap onduidelijk en het contact met de ander wazig. Je bent niet kwetsbaar maar ook niet krachtig, niet effectief.

Ontdekking

Dit verband tussen afscherming en openheid heb ik niet ontdekt. Ik heb wel het werk van Chris Argyris vertaald naar de effectiviteitsspiraal. Daarover lees je meer in een artikel over de samenwerking in teams. Deze effectiviteitsspiraal heb ik omgebouwd tot een stadiamodel voor waarachtige communicatie. Er zijn vijf stadia die van maximale afscherming bij conflicten steeds meer openheid toelaten:

  1. Conflictsituatie
  2. Ingehouden discussie
  3. Aftastend gesprek
  4. Het goede gesprek
  5. Waarachtige communicatie

In het volgende artikel ga ik verder in op de stadia. Hoe je ze kan herkennen en hoe je kan zorgen dat je in jouw omgeving meer openheid krijgt.

Brené Brown

Als ik het over kracht en kwetsbaarheid hebt kom ik automatisch uit bij het werk van Brené Brown. Ik raad je aan om de TED-talk over haar onderzoek te bekijken en haar boek te lezen over kracht en kwetsbaarheid. Het boek dat ik aan het schrijven ben gaat hierop door en richt zich vooral op de toepassing in het werk. Ik geloof dat in de zakelijke context veel te bereiken valt als we waarachtig communiceren.

Persoonlijkheidstest

Om een beeld te krijgen van de mate van openheid die jij laat zien in jouw werksituatie nodig ik je uit om een persoonlijkheidstest te doen. Het is niet wetenschappelijk maar geeft je een indicatie van jouw attitude. Vul de test in!

Categorie:1 Waarachtige communicatie

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!