BOZO

Waarachtige communicatie 18

Zorg dat je in een conflict altijd meerdere opties hebt. Als je er niet uitkomt heb je een alternatief. Dat maakt dat je onafhankelijker en steviger in gesprek kan.

Ik werkte als hoofd van een Keuringsafdeling met 35 medewerkers. Na drie jaar had ik alles goed onder controle. Toen ging het Hoofd Kwaliteit met pensioen. Ze vroegen aan mij of ik die baan erbij wilde doen. Er zou zeker een verhoging qua salaris inzitten. Maar eerst moest ik meehelpen om de functie opnieuw in te schalen. Het duurde maanden voordat ik bij de directeur werd geroepen. Hij vertelde me dat er helaas maar honderd gulden verhoging inzat en dat ik direct aan het eind van mijn schaal kwam. Ik stamelde dat ik erg teleurgesteld was. Een half jaar later kreeg ik een leuke andere baan aangeboden die ik direct aannam. De directeur riep me bij zich en vroeg of we het misschien over mijn salaris konden hebben. Hij wilde proberen mij toch te behouden voor de zaak. Ik realiseerde me later dat als ik me steviger had opgesteld, ik wel degelijk een mooie loonsverhoging had gekregen. Maar daarvoor had ik me wel bewust moeten zijn van mijn marktwaarde.

 

Als je in een werksetting zit waarin zich regelmatig conflicten voordoen, dan loop je het risico dat jouw blik zich vernauwt. Je gaat steeds meer denken in winnen of toegeven; je verliest je in complottheorieën; je kan de ander niet meer positief zien en je bent bang voor de consequenties als je er niet uit komt. Dit zijn allemaal geen handige uitgangspunten als je met de conflictpartij in gesprek moet. Want je wilt juist open staan voor wat de ander eigenlijk te zeggen heeft. Je wilt kunnen horen waar het voor de ander in essentie om draait en waar hij naartoe zou willen. Want als je dat snapt dan kan je gaan zoeken of dat eigenlijk wel strijdig is met wat jij wilt.

De vraag is dus hoe je op een waarachtige manier in het conflict kan blijven staan. In mijn boek ga ik in hoofdstuk 3 in op een aantal aspecten die zorgen dat je rustig en open kan blijven:

  1. Hard op de inhoud, zacht op de persoon;
  2. Win-win onderhandelen
  3. Complotdemonen loslaten met hulp
  4. Stevig staan met een BOZO

 

Alternatieven

In dit artikel leg ik iets uit over de BOZO. Je moet in een conflictueuze omgeving steeds goed in de gaten houden wat jouw alternatief is. In onderhandelingstermen noemen we dat een BOZO: Beste Optie Zonder Overeenstemming. Als je niet uit het conflict zou komen, wat ga je dan doen? Wat is dan je beste alternatief? Want als je geen alternatief hebt sta je met je rug tegen de muur. De ander moet wel meegaan in jouw richting, anders ben je uitgepraat. Doordat je klem zit wordt je feller, emotioneler. Door je emotie kan je minder open doorvragen en mis je zicht op creatieve oplossingen.

Je mag op zoek gaan naar alternatieven die voor jou ook goed zijn. Om een goede BOZO te vinden moet je vaak over een drempel heen; in beweging komen. Soms moet je iets gaan uitzoeken waar je bang voor bent, zoals: “wat gebeurt er eigenlijk als ik mijn baan verlies”. Je onderzoekt dan wat een redelijke ontslagvergoeding zal zijn en wat ik gebeurt als je in de WW komt. Soms moet je met mensen gaan praten die mogelijk nieuwe wegen kunnen ontsluiten.

Als je een goed alternatief achter de hand hebt lopen de onderhandelingen anders. Je kunt veel onafhankelijker zijn als je een keuze hebt. Je kunt milder blijven, blijven luisteren naar wat de ander eigenlijk zegt. Je kunt zijn belang horen en toch ook goed voor jouw eigen belang zorgen. Je kunt scherp in de gaten houden waar jouw grens ligt.

 

Aandacht

De kunst is om je niet te verliezen in alternatieven. Want wat je aandacht geeft, groeit. Als je bijvoorbeeld in conflict bent met jouw leidinggevende omdat je meer ruimte wilt krijgen om je te ontplooien, dan kan je natuurlijk om je heen gaan kijken. Je kunt mogelijke andere banen gaan zoeken en zelfs gaan solliciteren. Je gaat dan steeds meer energie stoppen in een nieuwe weg; daarmee ga je de confrontatie met de huidige situatie uit de weg. De grote vraag die dan opdoemt is wat je het liefste wilt. De actie om jouw mogelijkheden te verkennen op de arbeidsmarkt is vooral nodig om je een reëel beeld te geven van jouw positie. Want als je voelt dat jij ook best elders aan de slag zou kunnen met een vergelijkbaar of hoger salaris, dan sta je anders in de gesprekken met jouw baas.

 

Categorie:1 Waarachtige communicatie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!