Waarachtig gesprek oefenen

Voor alle leidinggevenden die al veel over communicatie hebben gehoord blijft de vraag naar boven komen: “Hoe zou ik dit gesprek nog beter kunnen voeren? Hoe kom ik als leidinggevende uit deze kansloze discussie met mijn medewerker? Hij functioneert niet goed op die plek en de talloze gesprekken die ik met hem voer helpen niet.  Hoe kan ik deze patstelling doorbreken?”

Er is een gouden weg en die heet waarachtige communicatie. In een waarachtig gesprek ga je voorbij aan alle standaarden, maniertjes, beïnvloedingsmethoden. Je gaat het gesprek aan van mens tot mens. In het tonen van jouw oprechtheid kan de ander zich openen en ontstaan nieuwe mogelijkheden. Je zult merken dat je minder energie verbruikt aan haperende relaties. Dat de resultaten makkelijk gehaald worden!

Het waarachtige gesprek is niet iets wat je zomaar kan aanzetten. Het vereist een intentie om te laten zien wat er binnen in jou gebeurt. Om congruent te zijn. Het lastige is dat je daar anderen voor nodig hebt. Die jou zeggen hoe je overkomt; wat je allemaal nog meer uitstraalt naast de woorden die je spreekt.

 

Waarachtig oefenen

Om deze manier van gespreksvoering te oefenen hebben wij een aanbod voor jou: wij komen met een trainer en een trainingsacteur langs op jouw werkplek. We bespreken eerst de lastige situaties en de uitdagingen waar jij in je werk mee te maken hebt. Daarna gaan we oefenen: rollenspellen met een focus op flow, waarachtigheid, congruentie en resultaat. Je krijgt direct praktische tips die je ter plekke kan uitproberen. Van het geheel maken we video-opnames die je achteraf toegezonden krijgt. Zo kan je terugzien waar jouw ontwikkelingspunten liggen. En wat jij deed om het gesprek waarachtig te laten zijn.

 

Voorbeeld

In de onderstaande video zie je een gesprek tussen een leidinggevende in de zorg en een nieuw teamlid Jan. Jan heeft moeite om zich strak aan de afgesproken tijden te houden. Soms is hij iets te laat bij het begin van zijn dienst en soms is hij nog aan het wandelen met een cliënt als het eten op tafel staat. Je ziet hier een paar waarachtige momenten uit het gesprek:

 

Investering

In 1,5 tot 2 uur tijd krijg je inzicht in en ervaring met het voeren van een waarachtig gesprek. Het geeft je handvatten om lastige gesprekken uit jouw praktijk anders aan te vliegen. Nieuwe mogelijkheden om stappen te maken. De investering is twee dagdelen tegen ons standaard dagdeeltarief. Vraag hier meer informatie aan.