Waarachtig en effectief

In veel situaties op het werk hebben we het alleen over de inhoud. Het is lastig dat de  irritaties en persoonlijke issues onbesproken blijven. We draaien met z’n allen om de hete brij heen – het zou zo mooi zijn als we elkaar in oprechtheid zouden kunnen ontmoeten. Want dan kunnen slepende kwesties uitgesproken en opgelost worden.

Misschien herken je dat het ook gevaarlijk is om heel open te zijn op het werk. Wij acteren heel behoedzaam en steken onze nek niet uit. Voor je het weet heb jij het gedaan. Fouten maken is dodelijk omdat je reputatie in één keer onderuit kan gaan. Wij professionals zouden het lef moeten ontwikkelen om ons wel uit te spreken. En ook eerst goed bij onszelf te rade te gaan voordat we een ander in een kwaad daglicht zetten. Dan wordt de werkomgeving een plek waar wij ons in openheid kunnen ontwikkelen. Iets wat vaak alleen in de privésfeer gebeurt.

Als je veel van het bovenstaande herkent is het tijd om aan de slag te gaan met waarachtige communicatie. Daarin leg jij in volledige openheid op tafel wat er nu speelt: het inhoudelijke onderwerp, de emotionele kant ervan en de persoonlijke knelpunten en bedenkingen. Er ontstaat een gesprek van mens tot mens. Er komt rust en waarheid in het overleg.

Door bewust te zijn van jouw houding en het effect van jouw handelen leer je steeds congruenter te leven. Dat wat je zegt en doet klopt met wat je van binnen voelt en onbewust uitstraalt. Je laat de ander vrij om zijn of haar mening te bepalen. In oprechte eerlijkheid vind je samen oplossingen voor vragen en dilemma’s. Lees hier verder over de Crux van waarachtige communicatie.

 

Aanbod

Een breed scala van activiteiten bieden wij aan op het gebied van waarachtige communicatie. Klik op de onderstaande links om hier verder over te lezen:

  1. Voordracht waarachtige communicatie: een inspirerende voordracht over de wetenschappelijke achtergronden; een pleidooi voor oprechtheid op het werk met prikkelende oefeningen en interactie.
  2. Oefenen van waarachtig gesprek: wij komen met een trainer en een trainingsacteur langs op jouw werkplek. We bespreken eerst de lastige situaties en de uitdagingen waar jij in je werk mee te maken hebt. Daarna gaan we oefenen: rollenspellen met een focus op flow, waarachtigheid, congruentie en resultaat.
  3. Waarachtige teamtrainingen: Als je als team goed wilt samenwerken moet er ruimte zijn om elkaar ook op een persoonlijk vlak te leren kennen. Om te snappen waarom iemand doet wat hij doet. Dit levert veel energie op in het team, de irritaties worden sneller opgelost en de resultaten nemen toe.
  4. Leergang waarachtige communicatie voor leidinggevenden: Het is een verademing voor medewerkers als hun leidinggevende op een waarachtige manier communiceert. Er komt flow in de samenwerking. In deze leergang gaan ervaren leidinggevenden met elkaar de diepte in. Deze trainingen maak ik altijd op maat met de opdrachtgever en ik geef hem ook in een versie met open inschrijving.
  5. Leergang waarachtige communicatie voor zorg professionals: In de zorg voor anderen lopen we geregeld aan tegen onszelf. Onze cliënten en collega’s zijn een spiegel die ons kan hinderen en vooruithelpen. Door de moeilijke en fijne momenten van het leven kunnen wij leren te leven vanuit onze kern. Als jij verantwoordelijkheid neemt voor je proces wordt je steeds waarachtiger in jouw communicatie. Op het werk leidt deze oprechtheid tot minder energieverlies en meer resultaten. Deze trainingen maak ik altijd op maat met de opdrachtgever en ik geef hem ook in een versie met open inschrijving.