Leidinggeven aan thuiswerkers

Door de Corona maatregelen werken nu veel professionals vanuit huis. Zoals beschreven in een serie artikelen heeft dit thuiswerken een groot aantal voor- en nadelen. Als het weer enigszins kan, is het raadzaam om voor iedereen minimaal een dag per week op kantoor te regelen. Tot die tijd is het goed om richtlijnen op te stellen waarmee een aantal gedragsregels rondom het thuiswerken wordt vastgelegd.

Voor leidinggevenden is dit alles een grote uitdaging. Hoe houd je het overzicht op alle lopende zaken? Op welke manier maak je afspraken over resultaten? Hoe maak je optimaal gebruik van online vergaderen en wat zijn de effecten hiervan? Hoe blijf je ervoor zorgen dat jouw medewerkers zich verbonden voelen met de organisatie en dat ze zich kunnen blijven motiveren om hun verantwoordelijkheden te pakken? Hoe houd jij je eigen motivatie op peil?

Je krijgt antwoorden en leert jouw eigen stijl van leidinggeven aan thuiswerkers te ontwikkelen in een aantal trainingen die samen of los gevolgd kunnen worden. Ook maak ik maatwerktrajecten voor jouw organisatie:

 

Effecten van thuiswerken, online workshop

Je moet gewoon weten wat er gebeurt. Wat het effect op medewerkers kan zijn van het thuiswerken. We hebben dit met elkaar nooit geoefend – ineens was het er. En nu doen we allemaal net alsof we het snappen. We doen maar wat en vinden overal het wiel opnieuw uit. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van het thuiswerken? De ruim twintig beschreven voor– en nadelen van thuiswerken en online-vergaderen zijn verplichte lesstof voor een leidinggevende in deze tijd. In één of twee dagdelen lopen we met alle leidinggevenden in een online workshop door allerlei oefeningen. Daarbij maken we een combinatie van de oefeningen die in dit artikel zijn beschreven. Hierdoor word je je veel sterker bewust van de gevaren en meevallers van het thuiswerken. En ook waar jouw zwakke plekken zitten. Als je het weet, kan je er wat aan doen!

 

Resultaatsturing en coaching op afstand

Een eerste grote gebied waar je als leidinggevende problemen kan ondervinden is bij de resultaatsturing. Vroeger liet je het van de taakrijpheid van je medewerkers afhangen of je je bemoeide met de inhoudelijke taken. Maar dat kan nu niet goed meer: door de afstand van het thuiswerken moet je wel resultaatafspraken maken. Hoe zorg je dat je duidelijke afspraken maakt en dat je er op tijd achter komt dat het niet gaat lukken? Hoe houd je het overzicht?

Ook het coachen via een beeldscherm is een opgave. Dit vraagt van jou dat je rapport kan maken terwijl je veel minder visuele en auditieve informatie krijgt en bijna geen kinesthetische. Je moet goed kunnen schakelen tussen de waarnemingsposities en bovenal present zijn. Presentie is aanwezigheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid nemen. Loop jij echt samen met de medewerker op of heb je geen goed idee hoe het met hem of haar is? Wij helpen je om hier scherper op te worden door online coaching of workshops met een groep leidinggevenden

 

Sparren met een thuiswerk-acteur

Om de vaardigheden te oefenen die je nodig hebt om leiding te geven aan thuiswerkers, kan je bij ons een gesprek arrangeren met een thuiswerk-acteur. Neem contact op, het levert je heel veel inzicht op!