Grootte van het kader veranderen (v)

Dit is een herkaderingstechniek die past bij de derde waarnemingspositie.Je kijkt vanuit een helicopterview naar de overtuiging. In deze vorm veranderen we de grootte van het denkkader  waarbinnen de overtuiging geldt. Bijvoorbeeld door het tijdskader te verlengen (in een mensenleven); te verkorten (in de afgelopen minuut); de groepsgrootte te veranderen (de hele bevolking) of de locatie uit te breiden (niet alleen de organisatie maar de hele keten). Kijk hier hoe deze techniek kan worden toegepast op de voorbeelden (ga met je muis over of klik op de figuur om de overtuiging goed te lezen):

Ik heb geen verantwoordelijke positie en daarom kan ik geen sturing geven in mijn organisatie

 

  • Als je deze organisatie had kunnen bekijken vanaf de oprichting, welke ontwikkeling zie je dan op het gebied van mondigheid en zelfsturing?
  • Wat zou het betekenen als alle medewerkers er zo over dachten?
  • Wat zit je dan te doen als je de anderen beïnvloedt tijdens een teammeeting?

 

Ik krijg niet de ruimte om mijn talenten te ontwikkelen; dat betekent dat ik op zoek moet naar een andere baan

 

  • Hoever denk je dat ik was op jouw leeftijd?
  • Wat wil je in de vijftig jaar dat je werkt allemaal ontwikkelen?
  • Welke functies zijn er binnen onze organisatie beschikbaar?

 

Zoals je ziet kies ik hier voor een herkadering in vraagvorm. Je zou de bovenstaande opmerkingen ook in een stellende stijl kunnen doen. Als je bij de vormen van herkadering van de eerste waarnemingspositie kijkt, zie je daar veel voorbeelden van de stellende stijl.

 

Zelf oefenen

Voor het leren van deze herkaderingsmethode is het nodig dat je zelf gaat oefenen: pak pen en papier erbij en verzin een aantal herkaderingen bij de onderstaande twee belemmerende overtuigingen:

  1. Ik trek het me erg aan als collega’s kritiek op mijn werk hebben.
  2. Er wordt bij ons veel geroddeld; dat vind ik mateloos irritant.

Ga met je muis over het woord oefening in de volgende zin. Je ziet dan mogelijke herkaderingen bij oefening 10.2.1 en de mogelijke herkaderingen bij oefening 10.2.2

 

 

Ga hiermee terug naar het overzicht van de vier herkaderingsmethoden in deze module