Situatie 2: klantklacht 1

Een paar weken later…

Er is een complexe klacht van een klant binnengekomen. Jij (Tom van productie) overlegt hierover met Cees van Innovatie en ontwikkeling. In dit overleg blijkt dat Cees en jij het niet eens worden. Volgens Cees ligt het aan de slordigheid van de productiemensen en volgens jou heeft het vooral met ontwerpfouten te maken. Daar komen jullie niet lekker uit. De bespreking wordt verdaagd. Twee dagen later spreek je Boris, hoofd van de afdeling Verkoop. Hij heeft er baat bij dat de klant snel antwoord krijgt. Hij zegt dit:

Hoe zou jij hierop reageren?

  1. Je bent iemand die echt wil samenwerken maar nu voel je dat Cees te ver gaat. Hij zit achter jouw rug om kwaad te spreken over jou. Je zegt Boris heel duidelijk de waarheid en loopt vervolgens naar de directeur. Het is belangrijk dat hij weet wat er speelt en dat je goed gepositioneerd blijft in het krachtenveld. Kijk hier hoe de samenwerking dan verder verloopt in een volgende situatie..
  2. Je zegt Boris hoe het overleg precies is verlopen en zorgt dat hij even meeloopt naar Cees. Daar confronteer je Cees met zijn onjuiste verhaal over de bespreking die jullie hebben gehad. Je maakt heel duidelijk dat je er niet van gediend bent dat Cees kwaad spreekt over jou. Vervolgens duik je met z’n drieën in het probleem en slaat spijkers met koppen. Kijk hier hoe de samenwerking dan verder verloopt in een volgende situatie..
  3. Je vindt het niet kunnen dat Cees op deze manier over jou praat. Maar eerst heb je te dealen met Boris. Je legt hem precies uit wat er is gebeurd en zegt toe dat je er direct werk van maakt. Vervolgens maak je zo snel mogelijk een afspraak met Cees om verder te praten. In dat overleg ben je heel duidelijk naar Cees dat je niet gediend bent van het kwaadspreken achter jouw rug om. Kijk hier hoe de samenwerking dan verder verloopt in een volgende situatie..