Masterclass formatieplanning

Formatieplanning is een ander woord voor de kwantitatieve kant van SPP waarbij we vastleggen hoeveel medewerkers er de komende jaren nodig zijn per team en functie. Daarbij analyseren we hoe dit zich verhoudt tot de huidige aantallen en welke ontwikkeling dientengevolge nodig is. Ook bepalen we de gewenste verhouding tussen vast en flex en leggen we vast hoe we dit bereiken. Ten slotte vertalen we deze formatieplanning in de meerjarenbegroting en bespreken we het met de medewerkers in het teamoverleg en de HR-gesprekken. In de Masterclass Formatieplanning gaan we niet alleen in op de inhoudelijke stappen van de formatieplanning, maar ook op de weerstand die het oproept in de organisatie. Hoe komt het dat een dergelijk proces vaak fout loopt? Hoe kunnen we de aarzelingen bespreekbaar maken en omvormen tot een transparante samenwerking?

Door de teruglopende conjunctuur moeten veel organisaties bezuinigen. Maar de kaasschaafmethode lijkt uitgeput; er is vraag naar een meer strategische aanpak. De vraag is hoe u dit aanpakt als (interne) adviseur of projectleider. In deze masterclass komen alle aspecten aan de orde.

Programma

  • Trends in overheidsland
  • Taakstelling en bezuinigen
  • Bezetting, formatie, structurele en incidentele financiering
  • De kern van formatieplanning, inhoudelijke stappen
  • Werken met scenario’s
  • Aarzelingen in openheid: het spel. Lees hier meer over in het artikel:”Pas op voor Formatieplanning”
  • Samenwerking transparant maken: waar moeten we het over kunnen hebben?
  • Strategische positionering van de adviseur
  • Ondersteunende instrumenten in de markt, Beaufort, PIMS, RAET, Cognos, SCAP
  • Ondernemingsraad en SPP

De training van één dag wordt verzorgd door Bart Verhaagen van De Crux. Hij begeleidt al meer dan vijf jaar SPP in organisaties. Als management trainer heeft hij jarenlang trainingen gegeven voor het trainingsinstituut van de VNO-NCW, De Baak. Hij combineert een diepgaand inzicht met humor; heldere hand-outs met ervaringsoefeningen en ondersteunende
filmfragmenten.

De trainingen worden gehouden in de buurt van Zutphen op een werkdag tussen 09.30 en 17.00 uur. Voor het volgen van de training is het nodig een Windows laptop mee te nemen. De kosten voor het volgen van de training zijn € 445,- per persoon (excl. BTW) inclusief koffie/thee en een gezonde lunch.

De training wordt ook als in-company traject aangeboden (minimaal vier deelnemers), waarbij subsidie van een A+O fonds kan worden aangevraagd (afhankelijk van de branche).

Praktische informatie

Groepsgrootte
4-12 deelnemers
Data
Vier keer per jaar open inschrijving
Duur
1 dag
Vooropleiding
HBO-WO en ervaring als adviseur, affiniteit met HR
Begeleider
Bart Verhaagen
Kosten
€ 445,- excl. btw per persoon
Inclusief
Koffie, thee, lunch en lesmateriaal
Tijden
09.30 - 17.00 uur
Locatie
Zutphen
Masterclasses van Bart Verhagen

Masterclasses

Wilt u deelnemen aan een masterclass, een in-company masterclass organiseren, of eerst meer informatie?
Stuur dan een mail naar info@decrux.nl, bel 06 – 22 69 79 17 of vul het contactformulier in op de contactpagina.

Naar contactformulier