Stap 2: overtuiging helder

We gaan nu eerst helder krijgen wat de belemmering precies inhoudt. Daarvoor is het belangrijk dat je op een stuk papier schrijft wat je allemaal lastig vindt. Je kunt ook tegen een collega of vriend (of een voice recorder) aanpraten en haar/hem vragen om de belangrijkste zinnen uit je verhaal op te schrijven.

 

Structuur van een overtuiging

We zijn op zoek naar uitspraken die voor jou echt waar zijn en die best scherp zijn. Die jouw belemmering goed weergeven. Soms zijn het er meerdere. Uiteindelijk is het nodig dat je er één kiest die je in de onderstaande vorm kunt zetten.

Een overtuiging is een causale redenatie (oorzaak dus gevolg) of een situatie met een betekenis. Bijvoorbeeld:

  • Omdat mijn collega het zo druk heeft loopt mijn project vertraging op (oorzaak-gevolg)
  • Mijn project loopt vertraging op en dat vind ik heel vervelend (betekenis)
  • Door het thuiswerken heb ik geen contact meer met collega’s en voel ik me erg eenzaam (oorzaak-gevolg+betekenis)
  • Ik weet zeker dat mijn contract niet verlengt wordt omdat er een bezuiniging aankomt (oorzaak-gevolg)

Het is mooi als je oorzaak – gevolg en ook nog de betekenis erbij hebt. Maar als je twee van de drie blokjes hebt is het ook goed.

En dan nog iets: je kunt natuurlijk zeggen: “omdat mijn baas een micromanagers is loopt het niet goed op de afdeling”. Maar daar kan je vervolgens niet zoveel aan doen. Natuurlijk kan je ook die opvatting minder belemmerend maken, maar het is effectiever als jij zelf voorkomt in de overtuiging. Dus:”Mijn baas is een micromanager en daardoor kan ik m’n werk niet goed doen” of “Ik voel me niet vrij op m’n werk omdat mijn baas zo aan het micromanagen is”. Neem zo’n soort overtuiging als startpunt.

 

Echt waar

Ik weet het – deze overtuiging is echt waar. Punt. En toch zou het mooi zijn als je voor jezelf, je nachtrust, je gezondheid – kan zorgen voor wat ruimte. Voor andere perspectieven, voor een ander verhaal. Waardoor de belemmering oplost en je ruimte ervaart in je leven. Om dat voor elkaar te krijgen is deze site gebouwd.

 

Aanpak

Om jouw overtuiging vanuit meerdere perspectieven te bekijken maken we gebruik van de herkaderingstechnieken die Robert Dilts beschrijft in zijn boek ‘Sleigh of Mouth’. Deze technieken zijn omgebouwd tot vragen. Wat je nu te doen staat is:

  • Neem de belemmerende overtuiging en zet ‘m op papier
  • Zorg dat er pop-ups zijn toegestaan voor deze site
  • Beantwoord de vragen en schrijf de antwoorden op.  Het programma is zo ingesteld dat de vragen in random volgorde langskomen.
  • Steeds als je op de vraag klikt, krijg je een nieuwe vraag te zien. (Je kunt in totaal 36 vragen langs laten komen).
  • Als je (een deel van) de vragen hebt beantwoord, ga je naar de volgende stap van dit proces om je belemmeringen op te ruimen.

Nu aan de slag? Klik dan hier: