Logische niveaus op blote voeten

Sinds de zomer van 2021 loop ik op blote voeten. In huis, in de tuin, op straat en als ik naar de stad ga voor boodschappen. Je vraagt je misschien af waar dat nou goed voor is. Dat wist ik eigenlijk ook niet. Ik voelde dat het goed voor me was en kwam er later pas achter waarom. Ik weet niet of ik de volle omvang ervan al begrijp, maar hier zijn een paar achtergronden:

Door het lopen op blote voeten maak je contact met de aarde. Als je op de kale grond staat of op het natte gras dan ben je elektrisch geaard. Over de fysieke effecten hiervan is een mooie documentaire gemaakt, met allemaal wonderbaarlijke genezingen (beetje Amerikaans). Verder merk ik dat ik veel meer voel met m’n voeten: warm-koud, scherp-vlak, zacht en allerlei andere dingen die je normaal alleen met je handen voelt. Nu mijn voeten niet meer ingepakt zijn, is het net alsof ik direct contact maak (via het voetchakra?) met onze grote moeder-aarde. Ik pas er in, als een stukje natuur. Daarbij komt dat ik voel dat mijn organen worden geprikkeld als ik over oneffenheden of scherp asfalt loop. Een soort voetzool-reflextherapie die mijn hele lijf doet tintelen.

 

Waar loop je tegenaan als blote-voeten-loper?

Als je deze dagen op blote voeten naar buiten gaat merk je vooral dat het koud is. Da’s logisch. Maar er valt veel meer te ontdekken bij deze verandering van leefstijl en dat wil ik je uitleggen aan de hand van de ‘Logische Niveaus’. Dit is een theorie die bedacht is door Gregory Bateson en verfijnd door Robert Dilts. Het is een ordeningsmodel voor gesprekken en het analyseren van het niveau waarop een knelpunt speelt. Het is gebruikt in het boek over ‘Authentiek Leiderschap’ en wordt meestal weergegeven in een driehoek:

Bij het werken met dit model wordt ervan uitgegaan dat de hogere niveaus bepalen wat je op lagere niveaus doet. Jouw waarden bepalen of je een cursus gaat volgen om iets beter te kunnen. En als je het geleerd hebt, zul je het gewenste gedrag ook laten zien. Lees hier meer over de logische niveaus.

 

Wat kwam ik allemaal tegen?

Bij het integreren van het leven op blote voeten in mijn dagelijks leven doorloop ik eigenlijk de logische niveaus. Van boven naar beneden (kijk maar mee): In de zomermaanden liep ik veel op blote voeten maar dat deden meer mensen (op het strand, in de tuin). Bij mij voelde het goed en ik ging mijn loop-gebied uitbreiden. Ook op de fiets, ook in de supermarkt, ook in de auto. Er ontstond gaandeweg een soort weten dat ik dit moest doen. Dat dit mijn pad is, dat het bij mijn missie hoort ook al snap ik niet helemaal waarom. Dit weten is erg sterk en het maakt dat de onderliggende niveaus mee gaan bewegen, ook al bieden ze fel tegenstand.

Want ik botste direct aan tegen het beeld dat ik van mezelf heb: “Ik ben niet dwaas, ik ben stabiel, rustig, pragmatisch en spiritueel.” Als ik mensen tegenkwam in de stad met afkeurende blikken werd ik getriggerd op identiteitsniveau: “Ben ik dit echt?” Het hielp toen iemand zei dat er een man in Arnhem is die al 10 jaar op blote voeten loopt. Een voorbeeld… het kan dus wel.

Bij het geven van trainingen bij de Baak botste ik met heel veel overtuigingen: “Dit vinden ze vast niet goed bij de Baak, ik ben wel een vertegenwoordiger naar klanten toe.” Pas toen ik met een hele fijne groep bezig was en complimenten kreeg van collega-trainers, durfde ik het aan om ook daar m’n schoenen uit te laten. Maar morgen heb ik een gesprek met een nieuwe klant en dan trek ik toch maar even m’n schoenen aan. Want: “Als ze zien dat ik op blote voeten loop, krijg ik vast de opdracht niet.” De waarde van ‘stabiliteit, betrouwbaarheid’ komt in het geding. Daar moet ik aan wennen. Kortom, veel hobbels die op mijn weg komen. Maar omdat ik vanuit het hoogste niveau voel dat ik dit te doen heb, ga ik de uitdaging aan en blijf ik doorgaan.

In de afgelopen maanden heb ik moeten leren om op scherp asfalt te lopen. Rustig aan, niet te snel, voelend lopen. Ook het lopen in de bergen op scherpe stenen en het vertragen bij steile afdalingen moest ik opnieuw leren. Inmiddels heb ik die vaardigheden aardig onder de knie. Je ziet mij nu dan ook bijna overal op blote voeten. Het gedrag van een blote-voeten-man begint mij steeds beter te passen. In alle omgevingen. Nou ja, morgen bij dat acquisitiegesprek even niet, want ik wil wel die trainingopdracht krijgen.. 😉

augustus 2022: Er is een leuk artikel in Trouw verschenen over het lopen op blote voeten (paden), lees hier verder.

Categorie:Gesprekstechnieken

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!