Inleiding hybride thuiswerken

Professionals die nu al zeven maanden verplicht thuiswerken zuchten onder het vooruitzicht dat dit misschien nog wel een jaar gaat duren. Zij klagen over de moeite die ze hebben met het zichzelf motiveren en het gebrek aan verbinding met de organisatie. Maar waar komt dat precies door? Wat zijn de voor- en nadelen van het thuiswerken en hoe zouden we kunnen toegroeien naar een optimale hybride vorm van thuis- en kantoorwerken? In deze serie artikelen lees je over het verschil tussen de oude en de nieuwe situatie, de voor- en nadelen van het thuiswerken en de aanbeveling om bewust te kiezen voor een hybride vorm.

Oude situatie

Laten we eerlijk wezen: de oude situatie was ook niet optimaal. We reisden ons het apelazarus en worstelden om taken af te krijgen op het werk tussen alle verstoringen door. Vaak zaten we klem tussen persoonlijke antipathieën die het samenwerken lastig maakten. En we kwamen om in het werk: veel mensen functioneerden matig onder de druk van steeds niet afkrijgen wat eigenlijk allemaal moest.

Dat is gesymboliseerd in figuur 1: het werk wordt gedaan door mijzelf en de collega(’s). Ik heb mij te verhouden tot het werk en dat moet mijn collega ook. Daarbij komt de verhouding tussen mijn collega en ik, de oranje pijl. Want we moeten samen het werk doen en daarvoor moeten we afstemmen. En onze verschillen in kennis, ervaring en werkstijl overbruggen.

Het blokje met werk heeft witte breuklijnen (die nog wel eens verschuiven als dat nodig is) om aan te geven wie wat doet. Ik doe het stuk linksonder, mijn collega rechtsonder.

En er is een stuk dat op dit moment even niemand doet. Omdat we er niet aan toe komen. Misschien omdat het niet belangrijk genoeg is en vanzelf verdwijnt. Maar het is ook werk dat we allemaal wel belangrijk vinden maar dat vaak ten onder gaat in de waan van de dag. Zoals een organisatievisie uitschrijven of nu echt iets gaan doen aan teamontwikkeling. Of samen gaan zitten om de werkprocessen te optimaliseren. Dat soort dingen werden uiteindelijk wel opgepakt als iemand er echt voor ging staan.

 

Thuiswerken

De oekaze van het thuiswerken heeft deze oude situatie veranderd in een hele nieuwe vorm van werken. In figuur 2 is dit weergegeven: iedereen heeft zijn eigen werk mee naar huis genomen. Het deel dat duidelijk op mijn bordje ligt behoort tot mijn verantwoordelijkheid. Ook als ik daarvoor moet afstemmen met collega’s, dan voel ik dat als mijn taak. Dat doe ik door te bellen of een online-vergadering te plannen. Voor sommige beroepen is de taak die je thuis uitvoert evident: je beoordeelt bijvoorbeeld hypotheekaanvragen en moet er gemiddeld 20 per week doen. Dat kan je met enige aanpassing ook thuis doen. Maar voor anderen is de afbakening van hun taakgebied wat vager: je moet veel overleggen met collega’s / netwerkpartners en schrijft beleidsvoorstellen die in samenwerking tot stand komen. Je moet veel meer afstemmen wat je thuis aan het doen bent.

Ineens zijn we in een nieuwe manier van werken terechtgekomen. Het lijkt erg op mijn oude baan als trainer. Ik werkte bij het inspirerende trainings- en adviesbureau De Boer & Ritsema van Eck. Samen met 40 collega’s verzorgden wij trainingen en begeleidden wij organisaties bij o.a. cultuurveranderingen. We waren meestal als eenling aan het werk; soms met z’n tweeën. Onderweg in de auto belden we met collega’s als we een probleem hadden of alleen maar zin om te kletsen. Eens per maand hadden we een bureaudag: hele gezellige dagen met inhoudelijk overleg en een goeie lunch. Eens per kwartaal besteedden we een paar dagen aan ontwikkeling, verdieping en verbinding. Alle mensen die bij DBR werkten waren zelfstandige professionals. Het type mens dat zijn of haar eigen boontjes dopt. Die zelf zorgt dat de klus geklaard wordt, dat het goed wordt voorbereid en dat de klant tevreden is. Door het thuiswerken zijn we ineens allemaal gebombardeerd tot dit soort zelfstandige professionals. Welke effecten heeft dit, kan dit zomaar?

Lees hier verder over de voor- en nadelen van het thuiswerken..

Of klik direct door naar het overzicht

Categorie:Samenwerking in teams

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!