SPP en Opleidingsplanning

In de krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat we aantrekkelijk zijn voor onze eigen mensen en nieuwe instroom. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat de medewerkers op de goede plek zitten, dat zij niet overbelast worden en door kunnen groeien? En dan liefst ook nog in de gewenste strategische richting zodat de visie wordt waargemaakt!

Met leidinggevenden die alleen maar acteren op ad hoc kwesties ga je de oorlog niet winnen. Je moet vooruit denken! Vanuit de strategische visie een vertaling maken naar:

  • Hoeveel medewerkers hebben we nodig de komende jaren op welke functies? Dit doe je met een heldere formatieplanning;
  • Welke essentiële kwaliteiten moeten de medewerkers hebben om de visie waar te maken? Daarvoor doen we een vlootschouw en voeren we waarachtige HR-gesprekken;
  • Welk leerklimaat zorgt ervoor dat onze mensen zich goed ontwikkelen? Dat doe je met een serie leerinterventies die zorgen dat de visie steeds meer geleefd kan worden.

Dus niet alleen SPP maar ook strategische opleidingsplanning. Die horen bij elkaar. In mijn expertrol bij de NVZ en de begeleiding van de opleidingsplanning van de ziekenhuizen van Nederland is een lineair stappenplan opgesteld. Klik hier om het stappenplan te bekijken. De jaarcyclus van SPP heb ik met dit stappenplan samengevoegd tot één nieuwe methode SP&OP: strategische personeels- en opleidingsplanning:

 

Deze aanpak levert naast de strategische sturing op kwaliteiten en aantallen ook een jaarlijkse update op van noodzakelijke leerinterventies, leermiddelen en investeringen in het leerklimaat.

Categorie:Strategische Personeelsplanning

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!