Diagnose samenwerking van individueel teamlid

In de praktijk hoor ik veel klachten over collega MT-leden: “Met hem valt gewoon niet samen te werken”. Maar ik weet ook dat veel MT-leden willen doorgronden wat zij zelf zouden kunnen doen om de samenwerking te verbeteren. In dit artikel beschrijf ik de diagnose samenwerking van een individueel teamlid. Het kost veel energie als de samenwerking in het MT niet goed loopt. Terwijl ik weet als MT-lid dat we veel onderwerpen structureler zouden kunnen oplossen als we elkaar beter zouden verstaan. Dus wat zou ik – als individueel teamlid – kunnen doen om de samenwerking te verbeteren? Welke eigenschappen en vaardigheden moet ik inzetten om meer openheid te krijgen?

 

Bewuste en onbewuste bijdrage aan de open samenwerking

Voor een grotere openheid in ons MT kan ik zelf het gedrag laten zien dat meer naar boven staat weergegeven in de samenwerkingsspiraal van Argyris. Eerst observeer ik het gedrag dat het meest voorkomt in ons MT.

Diagnose samenwerking individueel teamlid 1In de figuur rechts heb ik geturfd hoe dat in ons MT gaat: veel zenden, weinig vragen. Vervolgens kan ik het gedrag proberen in te zetten dat iets meer naar boven ligt. In dit geval neem ik me voor om meer door te vragen en te kijken of we alle informatie op tafel kunnen krijgen.

Maar niet alles is maakbaar. Ik neem natuurlijk ook mijn eigen stijl mee naar het overleg. Aspecten van mijn gedrag die onbewust zijn beïnvloeden ook de open samenwerking. Zoals bijvoorbeeld mijn botte manier van praten; menig collega vindt dat lastig. Maar ook aan de positieve kant: mijn aangeboren interesse in anderen maakt dat mensen mij er graag bij hebben.

 

Zelfdiagnose voor teamleden

Onderstaand is de figuur weergegeven aan de hand waarvan je een zelfdiagnose kan doen. Herkenbaar is de spiraal van samenwerking die gebaseerd is op het werk van Argyris. Nu zie je hierbij ook de onbewuste aspecten van gedrag (links) die invloed hebben op de andere teamleden. Net als bij de diagnose van het gedrag van een team kan je hier aankruisen welk gedrag een individueel teamlid laat zien. Je kunt het voor een collega invullen en ook voor jezelf. Het mooiste is als je dit in het MT voor elkaar invult en er dan het gesprek over aangaat.

Diagnose samenwerking individueel teamlid

Op de boven beschreven manier kan je een inschatting maken van het gedrag dat jij bewust en onbewust meeneemt naar het MT. Je kunt bepalen wat jouw uitdaging is en wat jij kan doen om de samenwerking positief te beïnvloeden.

Categorie:Samenwerking in teams

Er is geen mogelijkheid om een reactie achter te laten.

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!